Stadslab Leiden

  • Berichtcategorie:Algemeen
Nieuwsbrief maart 2019
In deze nieuwsbrief:

  • 10 jaar Stadslab: vier het mee! Start op 12 april
  • La La Leiden
  • Gezocht: handwerk werkstukken
  • Evenement  handwerktechnieken

10 jaar Stadslab: vier het mee! Start op 12 april
Stadslab Leiden viert dit voorjaar z’n 10-jarig jubileum. Hoogtepunt wordt de StadsZomerDagDroom, op vrijdag 21 juni, met evenementen op tien plekken in het Singelpark, van 10 tot 10 (22) uur. SAVE THE DATE!

Op vrijdag 12 april presenteert een speciale Stadslab-Feestcommissie een tiental plannen, dat de komende maanden kan worden aangevuld en uitgewerkt. Wees welkom – denk mee, doe mee!
In: PLNT, Langegracht 70, tussen 16 en 18 uur. (Aanmelden is fijn, dan weten we ongeveer hoeveel mensen er komen, via 10jaarstadslab@gmail.com.) Na een uur brainstormen gaan we borrelen op het dak van PLNT, waar dan net een daktuin is geopend.

Tien plekken in het Singelpark, waaronder de Hortus, zijn uitgekozen voor de 10de verjaardag op 21 juni, omdat de aanleg van dit park één van de grote successen van het Stadslab in de afgelopen tien jaar is geweest. De Stichting Vrienden van het Singelpark komt rechtstreeks voort uit de Stichting Stadslab Leiden, evenals de Stadsfotgraaf Leiden, Stichting Leidse Stijl (collectief van kunstenaars en sociale ondernemers), Pecha Kucha Leiden, Leidse gesprekken, e.v.a.

Al deze organisaties – en tientallen meer – zullen op 21 juni meedoen aan de StadsZomerDagDroom. Waaronder: Groen Idee Café, Awesome Leiden, ‘De Duurzaamste Kilometer van Nederland’, PLNT (centrum voor innovatie en ondernemerschap), RAP (architecten), Museum De Lakenhal, Erfgoed Leiden, Gemiva/Hof van Sijthoff, de Gelukscaravan  en de Stadsdichter. Zij hebben met elkaar gemeenschappelijk dat ze zich alle inzetten om Leiden ‘creatiever, duurzamer, socialer en ondernemer’ te maken.

Hulp is welkom! En misschien heb je zelf een idee, waarmee je kunt aansluiten op één van de tien plekken – er is plaats genoeg in het Singelpark! Graag tot ziens op 12 april én 21 juni – en tussendoor bij de voorbereidingen.

De Feestcommissie 10 jaar Stadslab,
Claudia Brown, Malinda Clouder, Lex van Delden, Gijsbert van Es & Annette ter Haar

Dit vilten wandkleed is gemaakt door Petra van den Berg en Margot van Leeuwen. Naar een oude waterkaart van Blaeu uit 1649.

Gezocht: handwerk werkstukken

Hebben jullie ons nieuwe logo al gezien? Ook dit logo is gemaakt door Nils Bierman

Voor ons evenement De Rode Draad van Leiden zijn we op zoek naar handwerk werkstukken waarin iets van de stad Leiden is verwerkt. We willen alle Leidse werkstukken tentoonstellen op zondag 26 mei tijdens ons evenement.
Vind je het leuk om jouw werkstuk te exposeren, mail dan naar info@stadslableiden.nl o.v.v. De Rode Draad.

La La Leiden

Er is nu een nieuw soort koor in Leiden dat we bar-koor noemen. La La Leiden is een koor voor iedereen die wil zingen. Onze band staat uit een koordirecteur, gitarist, en bassist. Elke keer kiezen we drie popmuziek liedjes, een datum en een locatie. Meestal is dit een kroeg op een zondagmiddag. Mensen komen daar aan en wij delen vervolgens de songteksten van de liedjes uit. Wij zingen een liedje, leren een paar harmonieën, en zingen het liedje nog een keer of twee. Daarna nemen we een pauze om een biertje of wat anders te drinken en kennis te maken met onze buren. En zo naar het volgende liedje.  Wij hebben veel plezier samen en soms klinken wij goed. Maar plezier is het belangrijkste doel.  Jullie hoeven niet te reserveren.

Graag meezingen met ons koor? Kijk op onze Facebookpagina “La La Leiden” of op de website http://lalaleiden.nl . Als jullie vragen hebben, kunnen jullie een bericht naar info@lalaleiden.nl sturen.

Evenement  handwerktechnieken 

Op zondag 26 mei organiseert Stadslab Leiden een ééndaags evenement waarbij we diverse handwerktechnieken van over de hele wereld met je willen delen. Je kunt gratis deelnemen aan diverse workshops, die verspreid over de hele dag georganiseerd worden. Onze vrijwilligers delen graag hun kennis vanuit hun moederland met je. We streven ernaar om van elk werelddeel een techniek aan te bieden. De komende tijd zullen we op onze Facebooksite regelmatig een nieuwe workshop aankondigen.
We beginnen dicht bij huis:  Staphorster Stipwerk.

Staphorster Stipwerk is een oude handwerktechniek die ontwikkeld is in Staphorst.
De gebruikte kleuren vertellen iets over de drager of draagster. Blauw is bijvoorbeeld de kleur van de rouw. Hoe meer kleur er in de blauwe patronen is verwerkt, hoe minder zwaar de rouw is.
Rood wordt juist alleen buiten de rouwtijd gedragen. Door modernisering van de verf en de stempels, is het nu mogelijk om ook andere materialen dan stof te bedrukken.

Wil je deze techniek binnenkort zelf eens uitproberen, houd dan deze pagina goed in de gaten en reserveer 26 mei in je agenda.