Vierkant in Vierkant

Leidse wethouder Yvonne van Delft neemt eerste exemplaar van boekje over Theo van Doesburgs kunstwerk Vierkant in Vierkant in ontvangst en onthult een plaquette met een beschrijving van het kunstwerk en de namen van degenen die de totstandkoming mogelijk hebben gemaakt

Op 12 juni aanstaande om 15 uur zal de Leidse wethouder van Cultuur Yvonne van Delft samen met Walter van Peijpe namens de Raad bij de sculptuur Vierkant in Vierkant op het Stationsplein het boekje in ontvangst nemen met de geschiedenis van Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg. Tevens zal zij het bord onthullen met een korte beschrijving van de sculptuur en de namen van degenen die de totstandkoming van Vierkant in Vierkant hebben gesteund. Wij nodigen u graag uit hierbij aanwezig te zijn.

Het boekje Honderd jaar oud en toch gloednieuw. Theo van Doesburgs sculptuur Vierkant in Vierkant in Leiden is van de hand van kunsthistorica Machteld Leij. De Leidse jaren van Theo van Doesburg en de geschiedenis van de realisering van Vierkant in Vierkant in Leiden worden erin beschreven.

Het kunstwerk is op 23 september 2017 aan de stad aangeboden door de stichting. Het project is daarmee nog niet afgerond. Vierkant in Vierkant is in eerste instantie tijdelijk in de groenstrook geplaatst. Wanneer over enige tijd de aanleg van de Leidse Ring Noord start, zal het kunstwerk tijdelijk worden opgeslagen. Na voltooiing wordt de groenstrook opnieuw ingericht, nu als Morssingelparkje. In het ontwerp ervan zal Vierkant in Vierkant een definitieve plek krijgen en worden afgewerkt.

Theo van Doesburg ontwierp Vierkant in Vierkant samen met architect Jan Wils als inzending voor de prijsvraag in 1917 voor een fontein bij het station van Leeuwarden. Honderd jaar later is het eindelijk gerealiseerd. Leiden kreeg daarmee in het gedenkjaar 100 jaar De Stijl een permanent eerbetoon aan deze Leidse kunstenaar van wereldfaam.

—Achtergrondinformatie en contact—

Foto’s van het kunstwerk en van de omslag van het boekje zijn rechtenvrij beschikbaar bij John Marks (zie hieronder).

Op de website vindt u onder de knop ‘OVER ONS’ achtergrondinformatie over Vierkant in Vierkant,over Theo van Doesburg en over de beweging De Stijl. Een exemplaar van het boekje is aan te vragen bij John Marks.

Meer informatie: John Marks (jmarks@planet.nl); website: www.vierkantinvierkant.nl; Facebook: www.facebook.com/vierkantinvierkant/

Sluit Menu