Bij woonwinkel Noir wandel je zo een huiskamer in

  • Post category:Algemeen
Dilek Gamsiz in haar woonwinkel Noir aan het Levendaal in Leiden.
 © Foto Hielco Kuipers
LEIDEN

Bij woonwinkel Noir van eigenares Dilek Gamsiz (43) aan het Levendaal lijken klanten meteen een woonkamer in te stappen. Maar wel één waarbij je interieur en alle accessoirer kunt kopen. „Als ik het zelf niet mooi vind, verkoop ik het niet.”

Haar oog was al een aantal keer op het kleine pand aan het Levendaal gevallen om een eigen zaak te beginnen. „Het ligt fijn op de route naar de stad.” Haar man vond het in eerste instantie niet zo’n goede keus. „Hij vond het maar een bouwval”, glimlacht de geboren en getogen Leiderdorpse Gamzic, die nu in Leiden woont. Samen keken ze nog naar andere plekken in de stad, maar uiteindelijk kozen ze toch voor Gamzics favoriete plek. „De huur ging wat omlaag, dat was doorslaggevend.”

Als schoonheidsspecialist wilde Gamzic eerst een salon beginnen met microblading, waarbij met een dun naaldje in de huid pigment wordt ingebracht om vollere wenkbrauwen te krijgen. Maar die wens ging niet door vanwege het bestemmingsplan.

Met de woonwinkel heeft ze van haar andere grote passie haar werk kunnen maken: herstijlen en inrichten van woonwinkels. „Dat is een grote hobby van me. Ik ben er altijd meebezig en mijn vriendinnen vragen mij vaak advies als ze hun huis willen inrichten.”

Planten

Gamzic wilde niet ’zomaar een woonwinkel’, maar wel een speciale met een aanbod uit het midden en hoge segment. Wie Noir binnenstapt lijkt in een gestylde woonkamer terecht te komen. Ze heeft voornamelijk de kleuren wit, groen en bruintinten gebruikt in de zaak, ook voor het assortiment. „Er staan best wel veel spullen in, maar door deze tinten straalt de zaak nog wel rust uit. Ook zijn de planten natuurlijk al groen.”

Het assortiment kiest ze zelf uit. Zo was ze een aantal weken geleden op een beurs in Parijs op zoek naar mooie woonspullen. „Alles is met zorg uitgekocht.” Haar favoriete item in de zaak in een glasgeblazen lamp uit Frankrijk. „Maar eigenlijk vind ik alles mooi. Als ik het zelf niet zou willen hebben, verkoop ik het ook niet.”

Als klanten het juiste item niet in haar woonwinkel kunnen vinden, kunnen klanten ook terecht bij haar webwhop voor een uitgebreider aanbod. Ook biedt ze de klanten aan de spullen zelf voor hen te zoeken. „Als iemand bijvoorbeeld heel specifiek een bruin bijzonder tafeltje wil, kan ik bij het assortiment van de leveranciers, met wie ik samenwerk, kijken of zo’n soort tafeltje er tussen zit.”

Een hele inrichting voor bijvoorbeeld de woon- of slaakamer kunnen klanten ook aan Gamzic overlaten. „Ik heb al voor een man zijn woonkamer heringericht. Dat moest een echte mancave worden, dus ik heb veel stoere meubels uitgezocht.” Ook kwam laatst een vrouw met haar dochtertje de winkel binnen. „Het meisje zei tegen haar moeder: ’Ik wil dat deze vrouw mijn slaapkamer gaat inrichten’.”

Foefje

Een nadeel is dat ze door haar eigen zaak wel weer minder tijd heeft om haar eigen huis in te richten. „Normaal gesproken was het om de paar maanden wel weer anders. Vriendinnen vinden het altijd erg mooi bij mij.” Toch vindt Gamzic dat niet zo erg, want ze richt zich nu volledig op de inrichting van haar winkel. Ze zou die graag om de paar maanden willen veranderen met nieuwe spullen. „Om dat nog echt goed te doen, moet ik nog wel meer spullen verkopen.” Toch doet ze wel haar best. „Ik heb vaste klanten, die verwachten wel dat mijn assortiment rouleert.” Daar heeft ze ook wel een handig foefje voor. „Soms verplaats ik spullen, dat zorgt in ieder geval voor een andere uitstraling in de zaak.”

Met Noir heeft Dilek Gamzic een collectie woonartikelen verzameld voor klanten die uit de buurt willen blijven van de grote ketens. „Dit assortiment vindt je niet bijvoorbeeld bij een keten als Xenos, dit zijn exclusieve spullen.”

Jorien van der Keijl

Leidsch Dagblad 25 september 2019