AirBnb in Leiden, Hogewoerd en omgeving

  • Post Category:Nieuws

Als je op de website van AirBnb zoekt op Hogewoerd komen er 20 AirBnb adressen uit. Pak je Levendaal erbij dan wordt het 23 (denk niet dat, dat klopt) en het lijkt erop dat als je de hele buurt pakt het dan 113 aanbieders zijn. Ik zeg lijkt want je krijgt geen goed overzicht op de site. De 20 op de Hogewoerd lijkt mij mogelijk wel representatief, maar zeker weet ik het ook niet. In ieder geval zijn het er niet minder dan 20. Vrijwel altijd geen adres. Soms staat het pand wel op de foto, soms helemaal niet en zijn er alleen fotos van het interieur te zien. In een aantal gevallen valt wel te herleiden welk adres het precies is als je de buurt goed kent.

In de meeste gevallen komen de aanbiedingen op mij overigens over als een normale AirBnb, dat is iemand die een kamer of woning aanbiedt waarbij de verhuurder zelf met foto als contactpersoon aangegeven is en aan het interieur te zien valt dat er ‘gewoon’ iemand woont als het niet verhuurd wordt. Dit is waar AirBnb in principe voor is bedoeld. Je huis of  kamer verhuren af en toe als je er niet bent. Dit moeten wij voor ons zelf wel duidelijk houden, dit mag gewoon. 

Naar alle waarschijnlijkheid Hogewoerd 169 begane grond (geen adres op site en pand wordt niet getoond) wordt aangeboden voor 230$ per nacht en is zichtbaar voor verhuur ingericht. Dit mag dus niet. Je moet er zelf wonen als je het niet verhuurd. AirBnb is niet voor permanente of semi permanente verhuur van kamers. Daar zijn hotels voor. De verhuurder is niet goed zichtbaar (je kan hem op de foto niet goed zien) en biedt nog meer aan (Pieters appartement), dit lijkt in de Rijnstraat te zijn. Ook biedt hij het keytown appartement aan, dit lijkt weer op de Hogewoerd te zijn. Ook hier duidelijk geen woning (en) waar iemand woont maar puur verhuur. Ook hier geen foto’s van het pand alleen van binnen. Waar dit is, is mij niet duidelijk en het is ook niet de bedoeling dat je het ziet. De verhuurder zal overigens waarschijnlijk niet meer dan een tussenpersoon zijn. Ik denk dat deze verhuurder nog veel meer aanbiedt dan deze drie ‘AirbnBs’. De staat van het aangebodene en de inrichting doet vermoeden dat dit niet al te lange tijd geleden is verbouwd en ingericht.

Zoals wij al bespraken tijdens eerder vergaderingen zijn er meer panden waar dit gebeurd, Utrechtse Veer 22 (?) werd bijvoorbeeld ook genoemd. De woonboot op het korte stukje Singel tegenover het Veerhuis staat ook op Airbnb. Mij is het niet duidelijk of men hier nu zelf ook woont of niet. 

Wat mij ook opvalt is dat er het nodige aanbod is waarbij mensen een deel van hun woning, een loft, een kamer of een studio permanent aanbieden voor verhuur. In principe mag dit ook niet.

Je kunt naar mijn mening drie typen aanbieders onderscheiden:

  1. ‘echte’ Airbnb, verhuur van kamer of woning waar je woont als je er niet bent.
  2. Permanent aanbieden voor verhuur van kamer, loft, verbouwde garage in of bij je huis en in welke ruimte je zelf niet woont. Niet de bedoeling van AirBnb, oneigenlijk gebruik.
  3. Permanent aanbieden van kamer, appartement waar je zelf niet woont (ook al zal er zeker iemand formeel op het adres ingeschreven staan). Niet de bedoeling van AirBnb, feitelijk illegaal hotel. 

Het lijkt mij overigens het beste als de gemeente Leiden hier iemand (een stagiar bijvoorbeeld) opzet die hier eens een paar weken aan besteed om het in het geheel uit te zoeken en waarna de gemeente beleid kan maken en maatregelen kan treffen. Wij signaleren slechts. Als ik het goed begrijp is er op dit moment nog geen formeel beleid. 

Als je zelf op de site van Airbnb gaat kun je met de zoekfunctie overigens een en ander eens bekijken.