Theo van Doesburgs Vierkant in Vierkant na 100 jaar in Leiden gerealiseerd

Theo van Doesburgs Vierkant in Vierkant na 100 jaar in Leiden gerealiseerd

Theo van Doesburgs Vierkant in Vierkant na 100 jaar in Leiden gerealiseerd

Deze week begint de opbouw van het kunstwerk Vierkant in Vierkant in het plantsoentje naast het IBIS hotel. Honderd jaar na het ontwerp door Theo van Doesburg, grondlegger van De Stijl, wordt het eindelijk gerealiseerd. Leiden krijgt daarmee in het gedenkjaar 100 jaar De Stijl een permanent eerbetoon aan deze Leidse kunstenaar met wereldfaam. Theo van Doesburg ontwierp Vierkant in Vierkant samen met Jan Wils als inzending voor de prijsvraag in 1917 voor een fontein voor het station van Leeuwarden.

In de week van 21 augustus wordt een betonnen funderingsplaat gestort waarop het kunstwerk opgebouwd zal worden in betonblokken van 50x50x50 cm, de eenheid waarin Theo van Doesburg het kunstwerk ontwierp. Deze worden gestapeld. Vierkant in Vierkant wordt 8m hoog. Het stapelen van de betonblokken zal beginnen in de week van 11 september en zal een tot twee weken in beslag nemen.

Vierkant in Vierkant zal in eerste instantie tijdelijk in de groenstrook worden geplaatst. Wanneer over twee jaar de aanleg van de Leidse Ring Noord start zal het kunstwerk tijdelijk worden opgeslagen. Na voltooiing wordt de groenstrook opnieuw ingericht, nu als Morssingelparkje. Dit parkje zal ook een functie vervullen in het Singelpark. In het ontwerp ervan zal Vierkant in Vierkant een definitieve plek krijgen.

Op 23 september om 16.30 uur zal als onderdeel van de opening van de Kunstroute het kunstwerk door de Stichting Vierkant in Vierkant aangeboden worden aan de stad. Burgemeester Lenferink zal het in ontvangst nemen.

Comments are closed.