OPEN MONUMENTENDAG – ZATERDAG 8 EN ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018 – MONUMENTEN UIT ONZE WIJK

OPEN MONUMENTENDAG – ZATERDAG 8 EN ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018 – MONUMENTEN UIT ONZE WIJK

 MONUMENTEN UIT ONZE WIJK  

Vm. Loods Fa. Groenewegen & SSR

 Het gebied waar de loods zich bevindt, kwam met de stadsuitbreiding van 1659 bij Leiden. Landmeter Johannes Dou verdeelde hiertoe de grond in verschillende percelen, waaronder die van de huidige Hogewoerd 108 en het achterliggende terrein aan het Utrechtse Veer. Het huidige pand Hogewoerd 108 fungeerde eeuwenlang als woonhuis tot hier in 1832 het Rijks Ethnografisch Museum, het huidige Museum voor Volkenkunde, haar deuren opende met de bekende arts Von Siebold als directeur. In 1954 betrekt de Studenten Sociëteit S.C.R.E.D. de zolder aan de Hogewoerd 108 (in 1984 onder de naam S.S.R. – Leiden). Vanouds was het Utrechtse Veer achter de Hogewoerd gericht op bedrijvigheid rond trekschuiten, veerschuiten en transport van goederen en mensen over de Nieuwe Rijn richting Utrecht en Amsterdam. Niet verwonderlijk dat de opdrachtgever van het woon/bedrijfsgebouw Utrechtse Veer 3, het transportbedrijf Groenewegen-van de Kwast-van de Schuijt was. De eenvoudige, ruime loods is in de jaren vijftig gerealiseerd en vervolgens in de jaren zestig uitgebreid met een woning op de verdieping, naar ontwerp van architectenbureau Schutte en Bellaard. In de bedrijfsruimte, vanouds een garage, werd tegen de rechter zijgevel een klein kantoortje afgescheiden, met een eigen ingang. De grote schuifdeur met loopdeur en de hijsinstallatie herinneren nog aan deze tijd. Binnenkort krijgt de loods, geheel geïsoleerd, een nieuwe functie als extra zaal van de studentenverenging en wordt op de eerste verdieping de nieuwe mensa gerealiseerd.

Adres Hogewoerd 108 – Leiden  Openingstijden zaterdag 8 sep 12:00 – 17:00 uur en zondag 9 sep 10:00 – 17:00 uur
Bijzonderheden Pand in verbouwing. Ingang Hogewoerd 108. Rondleidingen door pand. Houd rekening met wachttijd.

Odessa

 Achter de achttiende-eeuwse gevel van Hogewoerd 16 gaat een rijke bewonersgeschiedenis schuil. Zo getuigt de rijk geornamenteerde gang, die bij de recente verbouwing tevoorschijn kwam, van een grote verbouwing aan het einde van de achttiende eeuw. Deze gang heeft zeldzaam getoogd (half rond) stucwerk.
In de achterste kamer, grenzend aan het water van de Nieuwe Rijn, bevinden zich nog de schouw en het plafond van een negentiende-eeuwse waterkamer. Deze ruimte had in die tijd een toegang tot het water, doordat een stukje muur onder een schuifvenster in de achtergevel open kon draaien. Tot de oudste delen van het monument behoren een moer- en kinderbintenplafond in het midden van het pand, een kelder met een gemetselde trap en een stukje tongewelf. Hogewoerd 18 werd in 1905 verbouwd voor snoepwinkel Jamin. De firma liet de nieuwe voorgevel ontwerpen door de bekende Leidse architect W.C. Mulder met kenmerken van de jugendstil. Opvallend zijn de tegels aan de boven- en onderkant van de erker, voorzien van diverse figuren.
Inmiddels is studentencafé Odessa al 38 jaar in het pand gevestigd. Hele generaties Leidenaren hebben hier gefeest of een snelle maaltijd genoten. Momenteel wordt de begane grond van Hogewoerd 16 bij het café betrokken. Hierin komen zalen die overdag gebruikt worden om te studeren en ’s avonds om te feesten.

Adres Hogewoerd 16-18 Leiden Openingstijden zaterdag 8 sep 12:00 – 17:00 uur en zondag 9 sep 10:00 – 17:00 uur
Bijzonderheden Pand in verbouwing. Stevig schoeisel wordt aangeraden.

Comments are closed.