RECEPT VEGETARISCHE COUSCOUS

RECEPT VEGETARISCHE COUSCOUS

Op 21 mei heeft kok Meggie voor 20 buurtgenoten een heerlijke vegetarische couscous gemaakt.  Ze wil haar recept bij deze met buurtgenoten delen zodat wij het zelf ook kunnen gaan bereiden als we willen. Meggie is een kok van Thuisafgehaald en via haar site kun je zien dat ze gespecialiseerd is in taarten en toetjes.
We hopen dat we de buurtgenoten een plezier doen met dit recept.
 
Wijkgroep buur(t)contacten
 
 
Couscous met rode biet, courgette, walnoot en feta
Recept voor 4 tot 6 personen (ik hou van ruime porties dus wij eten dit met 4 maar waarschijnlijk kunt u hier ook met 6 mensen van eten)
Ingrediënten:
-400 gram couscous
-75 gram rozijnen
-500 gram rode bietjes (verse of voorgekookte, afhankelijk van het seizoen en van hoeveel tijd u heeft om te koken. Biologische bietjes zijn een aanrader!)
-2 grote courgettes of 3 kleintjes
-2 tenen knoflook
-Half bosje koriander
-2 limoenen, een om te raspen en het sap uit te persen en een om in stukjes als garnering te gebruiken.
-Beetje peper en zout (naar smaak)
-Scheutje olijfolie
-400 gram feta
-150 gram walnoten
 
Hoe te bereiden:
Begin met het snijden van de groentes. Snij de courgette in kleine blokjes. Pers de tenen knoflook in een knoflookpers. Bak de blokjes courgette met de knoflook en wat peper en zout in de olijfolie totdat de blokjes beetgaar zijn. Laat de courgette niet te lang bakken dan is het niet meer knapperig maar wordt het zompig.
Was de limoen en rasp de schil. Leg deze even apart. Pers de limoen uit. Het sap gaat later door de bietjes.
Snijd de bietjes in kleine blokjes. Bij verse bietjes: kook deze in wat water gaar (ongeveer 40 minuten. Kan iets langer of korter, prikt u er af en toe in om te kijken of ze al gaar zijn) Voorgekookte bietjes hoeft u alleen kort op te warmen.
Giet de gekookte bietjes af en meng ze met twee eetlepels olijfolie, de geperste limoen, wat peper en zout naar smaak.
Wel de rozijnen in een bakje warm water, zet ze net onder water. Laat ze ongeveer 10 minuten staan en giet dan af.
Snijd ondertussen de feta in blokjes, of verkruimel het.
Hak de koriander fijn.
Hak de walnoten in kleine stukjes.
Kook water in een fluitketel of in de waterkoker. Doe de couscous in een pan. Giet het gekookte water (voor 400 gram couscous 400 ml water) op de couscous en laat met de deksel op de pan staan. Niet op het vuur! De couscous wordt gaar door het staan. Laat de couscous staan tot het water helemaal is opgenomen. Is de couscous nog een beetje te hard, giet er dan nog wat gekookt water op (ik hou van wat zachtere couscous dus ik doe meestal wat extra water). Roer de couscous los met een vork.
Alle voorbereidingen zijn nu klaar. U kunt nu het gerecht afmaken. Doe de couscous in een schaal, meng de geraspte limoenschil erdoor. Meng de geroerbakte courgette, de gekookte bietjes en de rozijnen erdoor. Strooi de walnoten en de verkruimelde feta eroverheen.
U kunt dit gerecht zowel warm als koud eten. Als lauwwarme salade is heel lekker. Het gerecht blijft tot 2 dagen goed in de koelkast dus als er iets over is kunt u het prima de dag erna bij de lunch eten.
 
 
Comments are closed.